Rólunk
A Sepsiszéki Kürtőskalácsot készítő Sárosi család rövid története.
Hogyan csöppentünk be Pusztavámba? Sepsiszentgyörgyön születtünk, ott végeztük részben tanulmányainkat, ott szereztünk útra valót az élet néha rögös útjaira, itt Székesfehérváron folytattuk, és a mai napig is folytatjuk, mert az ember, amíg él, addig tanul, bővíti ismereteit. A nagyobbik fiunk, Hunor, három éves volt, amikor úgy döntöttünk 1990-ben, hogy áttelepülünk Magyarországra, akit mindig úgy képzeltünk el, hogy az elszakadt magyarságnak mindig minden helyzetben menedéket nyújt. A munkánk a Márkushegyi Bányaüzemben kezdődött. Ott egy csodálatos emberszerető, barátságos, segítőkész csapatban dolgoztunk 10 évet. Hadd idézzem Tamási Áron szavait: "azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne", de nem mindegy, hogy hogyan, és akkor elgondolkodtunk, hogy mi mit is hoztunk magunkkal? A Székely Ember becsületét, tisztességét, emberszeretetét, vendégszeretetét.
Így aztán a sok jó közül úgy gondoltuk, az egyik legnépszerűbb, legmegbecsültebb dolgot,amivel mindenkinek örömet szerezhetünk és hasznos állampolgárai lehetünk Magyarországnak, azon belül Pusztavámnak, mely gyönyörű környezetben a Vértes hegység lábánál terül el, ide varázsolva egy kis Erdélyt. Elhatároztuk: kürtöskalácsot fogunk sütni, aminek a "Sepsiszéki Kürtöskalács" nevet adtuk, mert a kürtöskalács eredetileg ott született meg az erdélyi asszonyok leleményessége által. Ott születtünk mi is , láttuk hogyan készült, tudtuk, hogy csak nagy ünnepekkor ehetünk. Mi most ezt őrizgetjük, fejlesztjük, és a mai kor emberének az eredeti ízét visszaadjuk 2000-ben a kisebbik fiunk Levente, aki egyszerre született a vállalkozásunkkal, Szűzanyánk neve napján, Kettős áldás volt ez számunkra ezért mindig ennek szem előtt tartásával, szívünk tiszta melegével készítjük a kürtöskalácsot, és ugyanúgy szeretnénk fiainknak tovább adni ahogyan mi is nagyanyáinktól kaptuk. Hisz ez a kalács az őseink hagyománya, a hagyomány a holnap fejlődése, a ma a holnap hagyománya. És mi ezt a kalácsot kifejlesztettük a mai kor emberének elvárásai szerint, új technológiával, természetes alapanyagokból, tartósítószer nélkül. Nem kevés verejtékkel, épp az EU-s szabványoknak megfelelve alakítottuk ki a Bacsó Béla utca 4-ben a kürtöskalács készítő üzemünket.
A kürtöskalácskészítő rendelkezzen legalább CUKRÁSZ SZAKMÁVAL!
Sok erőt jó egészséget kívánok minden jó akaratú embernek!
"Mert mi nem vagyunk a meghátrálás emberei"
Hajrá Magyarország! Hajrá 15 millió magyar!
Sárosi család
2009